איך אומרים Raw Food בעברית?


לפני מספר שבועות הוזמנתי להשתתף בסדנה לבישול בשיטת ה- Raw Food, שהועברה על ידי עדנה מינץ, ממקימי 'מצפה אלומות'. על המצפה שמעתי דברים טובים מתישהו, אך בחצי אוזן, ולכן הדבר הראשון שעשיתי היה לחפש באינטרנט מה זה Raw Food. בלחיצת כפתור אחת נגלו לפני עשרות כתבות, טורים, מאמרים ומתכונים בשבחי השיטה, כאילו תורה קולינרית שלמה התחבאה מפני והקשת מילת הקוד, Raw, היא שחשפה את רזיה.

 

עדנה מינץ, יועצת בתזונה מזה כ- 15 שנים, מדריכה מוסמכת של שיטת אן ויגמור מטעם מכון "היפוקרטס" בפלורידה, בוגרת מכון  Living Light לשפים בהכנת מזון גורמה בשיטת Raw Food, מרצה בנושאי תזונה נבונה בישראל ובארצות הברית. בשנת 2006 הקימה לצד בעלה, ג'רי, את "מצפה אלומות" אותו היא מנהלת כיום, לצד הנחייתן של סדנאות בישול מזון בריא טבעוני ו-Raw Food. כמו כן, עדנה משמשת כיועצת במסעדות, בתי מלון ובתי ספא,

בשישי בבוקר ובאיחור אופנתי כרגיל, הגעתי לביתה של עדנה בצפון תל אביב, שם כבר התקבצו כעשרים נשים וגברים בגילאים שונים מכל רחבי הארץ. הסדנה נמשכה כארבע שעות והיתה מורכבת מהרצאה, בישול קבוצתי וארוחה.

אז מה זה Raw Food?

מזון "נא", המכונה גם  Raw Food או מזון בראשית, מבוסס על מזון צמחי שאיננו מעובד, מבושל, מחומם או אפוי מעל טמפרטורה של 48 מעלות. על פי השיטה, כל מזון כאשר הוא נא, לא מבושל או מעובד, מכיל מרכיבים חשובים, כגון: אנזימים, ויטמינים, מינרלים ואנטי אוקסידנטיים, התורמים לבריאותנו ומסייעים בקידום תהליכים פיזיולוגיים שונים בגוף. כשאנו ניזונים ממזונות אלה ומרבים באכילת ירקות, פירות, אגוזים, זרעונים, גרעינים, נבטים, שקדים, פירות יבשים, דגנים וקטניות (מונבטים), פירות יבשים ואצות ים, הם נשארים איכותיים ועוצמתיים, שומרים על ערכיהם התזונתיים ותורמים יותר לבריאותנו.

לעומת זאת כאשר אנו מעבדים מזונות, על ידי חימום, בישול, אפייה, טיגון ואידוי, אנו הורסים את האנזימים החיים שבהם, מבטלים מהם את ערכיהם התזונתיים והופכים אותם למזיקים. מזון מבושל, לפי תורת התזונה הנאה, הוא מזון "מת", שאין בו חיים והכנסה חגופנו של אוכל חסר אנזימים וקשה לעיכול, יגרום להאטה של מערכות העיכול ולהחלשת המערכת החיסונית, וכשאלה ירודות, אנו חשים תשישות, עייפות, חולשה וחולי.

הטענה המרכזית התומכת באכילת מזון נא מעלה כי מרכיבי המזון, ובראשם האנזימים, נהרסים בחום הגבוה מ-48 מעלות וכי עיבוד מזון משנה את מבנה המינרלים שבו או גורם לאיבוד של חלק גדול מהם ואף הורס חלק מהוויטמינים ומפרק את השומנים, אשר גורם להם להתחמצנות והופך אותם להפוך לשומן מזן נחות.

הבריאות נאה לה?

האבחנה בין מזון נא ומזון מעובד היא אבחנה בין מזון "חי" לבין מזון "מת" ולמרות שמאכלים מעובדים מעניקים תחושת שובע ומלאות, אין הם מזינים את הגוף כמו מזון נא. זו הסיבה שנזקקים לכמויות מזון רבות יותר כאשר אוכלים מזון מבושל, ומכאן עלול להווצר עודף משקל.

יתרה מזו, בעת צריכת מזונות מעובדים רמת החומציות בגוף עולה ונכנסים לפעולה מנגנוני הגיבוי הטבעיים של הגוף, המתאמצים להחזיר את הגוף לרמת חומציות מאוזנת. לאורך שבועות, חודשים או שנים, המערכות מתעייפות, נשחקות ומתקשות להילחם במחלות שונות. תזונה חומצית היא תזונה העשירה במזון מן החי (בשר, עוף, דגים, ביצים), סוכר לבן, מוצרי קמח, רוב הדגנים המבושלים, רוב הקטניות, רוב האגוזים, משקאות מוגזים, טבק, אלכוהול, חומרים כימיים במזון, חומרים משמרים וויטמינים סינטטיים.

אפשר לראות במקרים רבים כיצד מעבר לתזונה נאה משפר משמעותית את מצבם של החולים במחלות כרוניות או לסובלים ממחסורים תזונתיים. מרפאים ותזונאים העוסקים בתזונה נאה טוענים שהסיבה העיקרים להתפוררות השיניים בעולם המערבי או המודרני ולרבות מהמחלות של דרכי העיכול, היא בישול המזון. מעבר לתזונה נאה יגרום באופן מיידי לירידה במשקל ולשיפור במראה החיצוני ובמיוחד בעור. עוד ניתן יהיה לשים לב לעלייה ברמת האנרגיה, לשיפור המערכת החיסונית ומערכות העיכול, לשיפור באיכות השינה ולירידה באחוזי השומן ומכאן בסיכון לחלות במחלות כלי דם ולב, במחלות ניווניות ועוד.

תזונה נאה

המטבח הנא מכיל מגוון רב של ירקות, פירות, נבטים, זרעים, אגוזים, קטניות ודגנים שניתן לאכול ללא בישול. אפילו חיטה מונבטת (או מושרית), או ירקות כקישואים, דלעת, בטטה ותפוחי אדמה עולים על השולחן הנא, אם לאחר ייבוש ואם כמות-שהם, חתוכים לקוביות או מגוררים, לפי הטעם והצורך. המגוון האפשרי גם ללא בישול, עשוי להפתיע. מומלץ לכולנו להגדיל את החלק הנא בתזונתנו, ובפשטות – לאכול יותר מזון נא מאשר מבושל. לאכול פירות וירקות חיים, אגוזים וזרעים לא קלויים ונבטים שונים.

 

אמנם טבעונאים רבים חושבים שמזון מעובד הוא ממכר ומעדיפים להימנע ממנו כליל, אבל גם שינוי של ארוחה אחת או שינוי הרגלי החטיפים יכולים לעזור מאוד למי שרוצה לגוון ולהעשיר את מנת הוויטמינים היומית שלו. נכון יותר להתחיל להוסיף פריטי מזון שונים לתפריט מאשר להתחיל להוציא: שתו מיצים טריים או התחילו את ארוחת הצהריים והערב בסלט והוסיפו לו זרעים ואגוזים. הוסיפו פירות, ירקות, אגוזים, שקדים וזרעונים כמנות ביניים לאורך היום, או קטניות מונבטים שיכולים להיות חטיף או תוספת משביעה בכל מנה. הגיוון מצוין.

מומלץ לעבור לתזונה של מזון נא בהדרגה. בתחילה בשיעור 80-20 ולהעלות זאת בהדרגה. הוציאו בהדרגה מהתפריט מזונות מן החי או מזונות מעובדים, עמילניים ושומניים. קיימות תופעות של משבר ריפוי וניקוי כתוצאה ממעבר למזון חי, כמו למשל: כאבי ראש, ריח רע מהפה, גזים. הסיבה היא היווצרות רעלנים שהיו קיימים בגוף ממזונות מעובדים במשך שנים.

רבים נוטים לחשוב שאכילת Raw Food בלבד קשה עד מאוד ואפילו בלתי אפשרית, אך בהרצאתה, חושפת עדנה מינץ דרכים אינספור ומתכונים רבים להכנת עשרות מאכלים כמו פסטה, פיצה, עוגות, עוגיות, ממרחים, סלטים, לחמים, קרקרים, גלידות ואפילו סושי.

על המגוון האפשרי של סלטים לא-מבושלים אני בטוחה שאין צורך להרחיב, הנה מספר רעיונות למתכונים נאים וטעימים:

ספגטי מזוקיני

המצרכים:

2 זוקיני

קולפן ג'וליאנים/ מכשיר ספירלה

אופן ההכנה:

מקלפים את הזוקיני באמצעות הקולפן לרצועות דקות ומוסיפים את הרוטב. משהים כחצי שעה לפני ההגשה כדי שהזוקיני יתרכך ויספוג את טעמי הרוטב.

שתי הצעות לרטבים:

רוטב פסטו: לטחון במעבד מזון: 2 כפות צנוברים/ אגוזי מלך, 6 כפות שמן זית, 3 שיני שום, 10-12 עלי בזיליקום (או יותר לפי הטעם), קומץ מלח. אם התערובת סמיכה מידי מוסיפים מעט מים פושרים.

רוטב מרינארה: לטחון במעבד מזון: 1 פלפל אדום, 3 עגבניות טריות, 4 עגבניות מיובשות מושרות ב-1/2 כוס מים חמים, 2 כפות שמן זית, 1/2 כפית אורגנו, 1/2 כפית בזיליקום/

טפנאד עגבניות מיובשות

המצרכים:

100 גרם עגבניות מיובשות

2 שיני שום

1/4 כוס שמן זית

3 כפות עלי בזיליקום קצוצים

שמים את כל המרכיבים במעבד מזון. אם התערובת סמיכה מידי מוסיפים מעט מים פושרים.

 

ממרח טופו ועגבניות מיובשות

המצרכים:

גוש טופו חתוך לקוביות

6 עגבניות מיובשות מושרות במים או 3 כפות טפנד עגבניות

בצל קטן חתוך לפרוסות דקות+

1 כפית תבלין סומאק או 4 כפות סלט בצל בסומאק

3-4 כפות שמן זית

מיץ מלימון אחד

מלח, פלפל לטעם

אופן ההכנה: כובשים את הבצל הפרוס בשמן זית, מיץ לימון וסומק למשך שעה עד שמתרכך.

שמים את כל המרכיבים במעבד מזון ומוסיפים את העגבניות המיובשות (או הטפנד).  אם התערובת סמיכה מידי מוסיפים מעט מים פושרים.

עוגה חגיגית מתפוחים וגזר עם קרם פקאנים מתוק

להשרות לילה קודם את השקדים, הפקאן והתמרים במים –  כל אחד לחוד.

להשרות גם את 2.1/2 כוסות התמרים במים.

מצרכים לתחתית:

½1 כוסות שקדים מסוננים ממי ההשרייה

1 כוס תמרים מגולענים

מצרכים למילוי:

4 תפוחים מרוסקים בבלנדר

3 גזרים טחונים בבלנדר +  2 כפות מיץ גזר או מי השריית תמרים

1/2 כוס תמרים קצוצים

2 כפות אבקת פשתן טחון

1 כפית קינמון

1 כפית קליפת תפוז

קורט צפורן טחונה

1/2 כוס מים מהשריית התמרים.

מצרכים לקרם:

2 כוסות פקאן מסוננים ממי ההשרייה

1 כוס תמרים מסוננים ממי ההשרייה וקצוצים

1 כוס מי השריית תמרים

אופן הכנה:

1. לטחון בבלנדר או במעבד מזון את החומרים לתחתית ולהדק על תחתיתה של התבנית.

2. לטחון בבלנדר את התפוחים עם מעט ממי השריית התמרים עד לעיסה חלקה.

3. לטחון בבלנדר את הגזרים עם מיץ הגזר או שארית מי השריית התמרים עד לעיסה חלקה. להוסיף את התמרים הקצוצים.

4. לערבב בקערה את המרכיבים.

5. להכנת הקרם: לטחון את הפקאנים במטחנת קפה עד לקבלת טחינה דקה.

6. לטחון בבלנדר את התמרים הקצוצים עם מי ההשריה.

7. להוסיף לבלנדר את הפקאנים הטחונים עד לקבלת קרם סמיך.

עריכת שכבות העוגה:

עורמים על שכבת התחתית את חומר המילוי. מיישרים בעזרת מרית פלסטיק.

מלמעלה, מורחים את קרם הפקאנים והתמרים.

ניתן לקשט בפקאנים שלמים מסביב לעוגה או בעזרת מזלף עם שאריות המילוי.

לפרטים נוספים: http://www.ednamintz.co.il/

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s